Liptovské droby, šanca pre gastro
Piatok 17. september 2021,
celkovo: 15906659 čitateľov
online: 38 čitatelia
tel: 044 / 431 36 48
mob: 0907 915 380
Áčko - inzercia
Ružomberský hlas na facebooku  Ružomberský hlas na twitteri
Loading
pridaj inzerát, pošli odkaz redakcii
nezabudni uviesť kontakt a číselný kód
+=

14. september 2021 | 08:01
Basketbalistky MBK Ružomberok odohrajú v stredu 15.9. o 17:30 v Koniarni prípravný zápas proti DVTK Miškovec, vstup je bezplatný (režim "OTP").
14. september 2021 | 08:00
Najbližšie vydanie Ružomberského hlasu vyjde v piatok 24. septembra, uzávierka je 17.9.
14. september 2021 | 07:59
Na Večernom behu Ružomberkom sa zúčastnilo rekordných 425 pretekárov.
27. august 2021 | 11:28
Futbalisti MFK Ružomberok vyhrali v 2. kole národného pohára na štadióne FK Tatran Oravské Veselé 3:0 a bez problémov postúpili ďalej.
26. august 2021 | 12:03
Na paralympiáde v Tokiu pôsobí ako stolnotenisový rozhodca Ružomberčan Marián Bystričan.
aktuálne číslo: 2021 / 14 (16. júl 2021)
kontakty
email: redakcia@rkhlas.sk
tel: 044 / 431 36 48
šéfredaktor: Mgr. Michal Domenik
mobil: 0907 915 380
redaktor: Ing. Ján Sokolský
mobil: 0918 344 358
redaktorka: Mgr. Michaela Milá
mobil: 0905 849 453
odporúčané stránky



Liptovské droby, šanca pre gastro

18. jún 2021 | 10:51 | 1277

RUŽOMBEROK (Katarína Šarafínová, foto OOCR Region LIptov) - Liptovské droby získali certifikát od Európskej únie o chránenom zemepisnom označení pôvodu. Ide o tradičné regionálne jedlo zo zemiakov, ktoré má na Liptove veľkú obľubu, ale pre mimo-regionálnu verejnosť je takmer neznáme. Oživovanie gastra na Liptove, tak môže mať o výhodu naviac oproti ostatnému Slovensku. Natíska sa otázka, vytlačia Liptovské droby z jedálnych lístkov obľúbené bryndzové halušky?Liptovské droby môžu byť vhodným impulzom na rast dopytu po dovolenkovaní na Slovensku a najmä po spoznávaní regiónu aj cez jeho originálne jedlo. Liptovské reštaurácie majú práve toto leto jedinečnú šancu doplniť svoju ponuku o nenáročné a chutné jedlo zo zemiakov, ktoré poznali už Liptáci v minulosti. „Liptovské droby patria medzi jedenásť značiek na Slovensku, ktoré sa môžu hrdiť chráneným zemepisným označením pôvodu. Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník a na tradičnom zemiakovom podujatí Švábkafest sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len na Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale my sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí. Trvalo dlhých päť rokov, pokiaľ sa podarilo absolvovať všetky legislatívne a iné procesy pre získanie označenia. Inicioval som vznik OZ Liptovské droby a som rád, že konečne dostávame droby na stoly reštaurácií. Možno je to také symbolické, že sa to stalo práve v týchto časoch. Naši prevádzkovatelia môžu opätovný reštart turizmu aj gastra poňať regionálnejšie a lákať nielen na bryndzové halušky, ale trebárs aj na Liptovské droby,“ povedal nositeľ myšlienky ochránenia, predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.

Originálne Liptovské droby sú len tie, ktoré sú vyrábané v zmysle schválenej receptúry na území regiónu. Pokiaľ výrobný proces či použité suroviny nezodpovedajú certifikovanej receptúre, tak nie je možné používať označenie Liptovské droby ani benefitovať z podpory regionálneho brandu. Podstatou Európskou úniou schváleného originálneho receptu sú jemne rozotrené zemiaky, ktoré sú doplnené o rozomleté škvarky, soľ a zmes korenín. Dochrumkava upečené črievko Liptovských drobov chuť európskeho unikátu ešte zvýrazňuje. Viac vo videu TU. Podávajú sa zväčša s kyslou kapustou, uhorkami či cviklou. Kreativite jednotlivých šéfkuchárov pri podávaní sa však medze nekladú.

„V Liptovských droboch vidíme veľký potenciál, aj preto sme boli aj my od začiatku pritom a aktívne sme sa spolu s OZ Liptovské droby a druhým lokálnym výrobcom podieľali pri navrhovaní receptúry. Už teraz máme viacero reštaurácií v regióne, ktoré ponúkajú naše droby a dokonca aj naše „šialence“, čo sú v podstate droby plnené v tenkom baraňom črievku. Zároveň dodávame svoje produkty aj do obchodných sietí, čiže si ich môžu záujemcovia upiecť aj doma,“ povedal Richard Makovický z Liptovskej potravinárskej spoločnosti z Ružomberka. Podľa originálnej receptúry vyrába Liptovské droby aj druhý lokálny výrobca - rodinná firma Štefana Tkáča z Beňadikovej. Žiadosť o pridelenie ochranného označenia má podanú a očakáva v tejto veci schválenie.

......

(celý článok si môžete prečítať v RH12/2021)
Vydáva Kultúrny dom Andreja Hlinku, a. s., Ružomberok.
Webstránku RH zabezpečujeme v spolupráci s Oddelením informačných technológií Mestského úradu v Ružomberku.
Šéfredaktor a DTP design Mgr. Michal Domenik, redaktor Ing. Ján Sokolský. Povolené Registračné číslo 1/92.
Adresa: Bjornsonov dom, Námestie slobody 10, 034 01 Ružomberok. tel. 044 / 431 36 48.
Uzávierka príspevkov je vždy v piatok, týždeň pred aktuálnym vydaním novín.

TOPlist