Ružomberský hlas
  • Štvrtok 28. marec 2024
  • 0:0:0
  • Online:

LIPTOVSKÉ REVÚCE (Michal Domenik, foto MPSR) - Jahňacie mäso, Slovensko. A Liptovské Revúce. Tieto tri pojmy patria k sebe. Kde inde ako práve v areáli družstva v Liptovských Revúcach by sa minister pôdohospodárstva mal pred celou novinárskou obcou vyjadrovať k téme spotreby jahňacieho mäsa na Slovensku?
Prečo? Hlavne preto, že práve PD Liptovské Revúce patrí k najväčším chovateľom oviec na Slovensku. Plemeno „zošľachtená valaška“ sa tu pasie v počte približne 2 500 kusov, rozdelené do niekoľkých stád. Jahničky do jedného roka (350 ks), jarky (350 ks), asezónne (zimné dojenie, 500 ks), sezónne – letné dojenie – šľachtiteľský chov (tradičné ručné dojenie, 400 ks), úžitkový chov (strojné dojenie 800 ks) a plamenné baránky 100 ks.
Po tomto krátkom exkurze o dôležitosti a počtoch jedného z najväčších producentov jahňacieho mäsa na Slovensku prejdime k veci: minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan 29. marca práve na svahoch Veľkej Fatry v našej rázovitej obci Liptovské Revúce oznámil: „Spotreba jahňacieho mäsa na Slovensku za uplynulé tri roky stúpa.“
Dobrou správou podľa neho je, že všetka jahňacina na pultoch slovenských obchodov pochádza od našich chovateľov. „Mäso je teda kvalitné a kontrolované, spotrebitelia majú stopercentnú istotu, že kupujú zdravé a čerstvé mäso. Navyše, konzumácia jahňaciny je síce stále sezónnou záležitosťou, no úlohou agrorezortu – spolu s chovateľmi – je, aby sa stala pravidelnou súčasťou jedálnička Slovákov.“
Po rokoch, keď sa väčšina u nás vychovaných jahniat vyvážala do zahraničia, predovšetkým do Talianska, nastal v uplynulých dvoch rokoch obrat. Ministerstvo uviedlo, že záujem o jahňacinu stúpa aj u domácich spotrebiteľov. Kým v roku 2019 bola spotreba tohto typu mäsa na úrovni 0,09 kg na Slováka, v roku 2021 to bolo 0,13 kg a prognóza na tento rok hovorí o údaji 0,15 kg na osobu.
Úmerne s tým stúpa aj predaj jahňaciny v našich obchodoch. V roku 2020 sa v nich predalo osemtisíc kusov jahniat, vlani to bolo 15 tisíc ks a chovatelia odhadujú, že tento rok to má byť 20 tisíc ks. Spotrebitelia jahňacinu ľahko identifikujú vďaka označeniu „Zlaté jahňa – 100% slovenské“.
Agrorezort má záujem podporovať spotrebu jahňaciny, pretože ide o „dieteticky mimoriadne hodnotné mäso s vysokým obsahom vitamínov skupiny B, napr. B12 a B1, ktoré pôsobia priaznivo na nervový systém. Jahňacina tak pozitívne vplýva na imunitu a pre nízky obsah tuku je vhodné aj počas diét.“
„Z trendu posledných rokov vidíme, že spotreba jahňaciny stúpa predovšetkým v predveľkonočnom období. Našou úlohu na ministerstve, samozrejme v úzkej spolupráci s chovateľmi oviec, je zabezpečiť, aby bol dostatok jahňaciny na pultoch celoročne. To sa dá správnym nastavením rodenia jahniat, teda bahnenia a na druhej strane podporou chovateľov oviec z ministerstva, ktorú sme mimoriadne zvýšili už minulý rok o 8,7 milióna EUR. V novom eurofondovom období plánujeme masívnu podporu chovu oviec a kôz, aby sme zastavili pokles počtu oviec a opätovne naštartovali sektor, ktorý má u nás dlhú tradíciu a do budúcna aj perspektívu rozvoja,“ konštatoval v Liptovských Revúcach minister Samuel Vlčan.
Ďalej dodal, že cieľom rezortu je v horizonte do roku 2035 zvýšiť počet oviec zo súčasných takmer 300 tisíc na pol milióna. Ministerstvo to chce zabezpečiť podporou pastevného chovu z I. piliera na úrovni 128 EUR na dobytčiu jednotku a z II. piliera podporou ustajnenia vo výške 212 EUR a na skorý odstav vo výške 208 EUR na dobytčiu jednotku. Pre lepšiu predstavu, jedna dobytčia jednotka predstavuje 6,6 ovce, resp. kozy.
Slovenským ovčiarom sa však podarilo postaviť na nohy nielen vďaka priamej podpore z ministerstva, do veľkej miery im pomohlo, že sa spojili v odbytovom družstve:,,Chcel by som vyzdvihnúť dobre fungujúcu vertikálu chovu oviec a kôz a dať ju za príklad aj ostatným sektorom živočíšnej výroby. Ako sami potvrdili zástupcovia Zväzu chovateľov oviec a kôz, vytvorenie odbytového družstva im pomohlo vyjednať konkurencieschopné výkupné ceny mäsa, taktiež lepšie funguje spolupráca od produkcie mlieka, cez jeho spracovanie až po finálny výrobok a dodanie do obchodov“,upozornil minister Vlčan.
Okrem produkcie mäsa a mlieka má chov oviec aj ďalšie prínosy. Jedným z nich je spásanie trávnych porastov, a tým vytváranie rázu krajiny a obohacovanie pôdy, či zlepšenie ekosystémov.Ak by každý obyvateľ Slovenska skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy nášho jahňacieho mäsa, prispel by k zastabilizovaniu a rozvoju ovčiarstva na Slovensku.
(článok sme uverejnili v Ružomberskom hlase č.7/2022)

Vyhľadávanie

Štvrtok 28. marec 2024
0:0:0
Online: